Wed. Dec 8th, 2021

Door Redactie Begin van iets moois op 10/10/2017

De wintertijd is ingegaan, de herfst is nu echt begonnen! Dagen worden korter en we brengen meer tijd door in ons huis. Tijd om eens goed om je heen te kijken en de boel op te ruimen. Geen grote najaarsschoonmaak, maar ontspullen! Dat klinkt beter. Jezelf letterlijk ontdoen van spullen. Ontspullen geeft niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een opgeruimd hoofd. Hierdoor krijg je meer rust en word je gelukkiger.

Ontspullen maakt blij

We stikken van de spullen. Letterlijk. Je verzamelt in de loop van je leven spullen die je nooit gebruikt en nooit nodig zult hebben. Spullen die je kunt wegdoen, weggeven of verkopen. Tijd om met een frisse blik om je heen te kijken en deze spullen weg te geven of te verkopen.

Artikel ontspullen krantenkop

De 5 basisregels van ontspullen

1. Doe weg wat je niet of niet vaak gebruikt (als je het nodig hebt, kan je het lenen)
2. Doe weg waar je niet blij van wordt
3. Doe het in je eigen tempo
4. Doe het regelmatig, laat het een onderdeel van je leven worden
5. Gouden regel: één in = één uit! (als je iets koopt, moet je iets anders weg doen)

Er zijn tientalen boeken geschreven en honderden adviezen op internet te vinden over ontspullen. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen. Wil je weten hoe? We vonden 10 inspirerende manieren om het aan te pakken.

Ruim duurzaam op

Wil je het helemaal goed doen, kies dan net als wij voor duurzaam ontspullen! Dit helpt ook bij het wegdoen van iets waar je moeilijk afstand van kan doen. Het geeft een goed gevoel als je iemand anders blij maakt met iets waar jij niets meer mee doet.

Wij delen graag onze tips:

Geef je spullen een tweede leven
Zorg ervoor dat jouw spullen hergebruikt kunnen worden. Je kan ze weggeven of verkopen.
– Boeken
Heb je boeken uit en wil je ervan af? Laat ze dan gratis (in Amsterdam) ophalen door Mees Donders of breng ze naar hem toe: boekenophalen.nl

Amsterdam, 3 oktober 2017 - Mees in de opslag bij het huis van zijn vader. Mees Donders (17) runt sinds 2 jaar zijn gratis boekenophaalservice. Opgehaalde boeken krijgen een tweede leven. Hij verkoopt ze online of brengt ze langs bij instellingen. Foto Dingena Mol

Je kunt je boeken ook aan “Books 4 life” doneren: books4life.nl

– Speelgoed
Heb je speelgoed waar thuis niet meer mee wordt gespeeld? Doneer dit aan de speelgoedbank in Haarlem! Daarmee maken zij een ander kind weer blij. speelgoedbankhaarlem.nl

– Kleding
Heb je representatieve kleding die je niet meer past, geef het aan “Dress for succes” waar mensen worden geholpen goed gekleed op hun sollicitatiegesprek te verschijnen.
dressforsuccess.nl

– Spullen
Breng je goede spullen naar de kringloopwinkel, zodat anderen er weer plezier van hebben. Bijvoorbeeld onze eigen kringloopwinkel Meerwinkel in Hoofddorp!
meerwinkel.nl

Breng je spullen naar de Milieustraat
Zijn je spullen stuk of niet interessant voor een ander? Breng ze dan naar de Milieustraat. Daar worden materialen gerecycled en kunnen de onderdelen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Want elk stuk afval is het begin van iets moois! Zo maak jij een duurzame stap richting een circulaire economie.

Veel succes met ontspullen! Laat je ons weten hoe het gaat?
Volgende week hebben we een DIY-tip om duurzaam schoon te maken!


Geen categorie, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Meerlanden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *